Vrienden

Toneelvereniging Heer Hendrik voert op 25 & 26 januari en op 1 & 2 februari 2019 het toneelstuk ‘Vrienden’ op in het Heer Hendrikhuis in ’s-Heer Hendrikskinderen. Na het daverende succes van de komedie Polly Perkins koos regisseur Ada de Feiter dit keer voor een drama van de Zeeuwse toneelschrijver Robbert Jan Proos. Als een groep vrienden na een jaar weer in het ouderlijk huis van een van hen komt, blijkt dat wat in het verleden is gebeurd nog niet helemaal verwerkt is. Spanningen en persoonlijke problemen zorgen voor ruis in de communicatie en leiden tot een explosie van emoties.
‘Het thema verlies in een dramatisch stuk zoals deze is een grote uitdaging voor de spelers’, zegt Ada de Feiter, ‘waar het vorige toneelstuk vooral komisch was en timing een belangrijke factor is, moeten de toneelspelers in ‘Vrienden’ in de huid kruipen van nabestaanden en slachtoffers. Dat is een zware opgave, want je moet de pijn van het verlies je eigen maken.’
De meeste spelers van Heer Hendrik hebben jarenlange ervaring in het toneelspelen en zijn gewend om uiteenlopende stukken op te voeren, maar toch is het altijd weer lastig om zo’n beladen onderwerp goed tot zijn recht te laten komen. ‘Het verschil tussen emotioneel en sentimenteel luistert heel nauw en we willen voorkomen dat het onoprecht overkomt’, legt de Feiter uit. ‘Maar dit stuk laat ook goed zien wat de spelers in hun mars hebben, daarom hebben we met de leescommissie dit toneelstuk ook uitgekozen’. Een interessant detail is dat de schrijver van Vrienden in Hilversum theatermaker en cabaretier is, maar als tiener ook bij vereniging Heer Hendrik heeft gespeeld.

Klik hier voor de flyer.
Kaarten à tien euro zijn te bestellen via contact@toneelverenigingheerhendrik.nl of www.heerhendrik.nl of op het telefoonnummer 0113-223157.